Omfinansiering av lån samt väsentlig extraamortering

Under våren har styrelsen arbetat aktivt med föreningens lån och har tecknat ett nytt avtal med Nordea.

Styrelsen är glada att kunna meddela att ett avtal med Nordea har tecknats om att flytta ett av föreningens fastighetslån till banken. Flytten till Nordea innebär att föreningen får bättre ränta på en stor del av sina lån och därmed sparar in räntekostnader. Ett lån om ca 52 mkr kommer att flyttas till Nordea och läggas om till två mindre lån med mellan 0,22%-0,34% lägre ränta jämfört med tidigare villkor.

De nya räntenivåerna som styrelsen har lyckats förhandla fram är väldigt förmånliga (0,76 %) vilket ger en föreningen och dess medlemmar en besparing med cirka 170 tkr/år för denna omfinansiering. 

I föreningens kassa finns per idag 8,8 msek vilket är att se som väldigt positivt. I samband med denna omfinansiering har styrelsen beslutat att även göra en väsentlig extraamortering om drygt 7 msek, detta bör ske innan juni månads slut. 

Styrelsen för diskussioner om ytterligare ett lån som förfaller i sommar och behöver refinansieras. Lånen hos Nordea innebär en högre, löpande amorteringstakt för föreningen. Dessa högre amorteringar bedöms rymmas inom föreningens amorteringsbudget för kommande år, vilket är något som styrelsen kommer att fortsätta prioritera. 

Under 2022-2024 har föreningen lån som förfaller i mars varje år som styrelsen, likt ovan, ser fram emot att arbeta fortsatt aktivt med.

Vänliga hälsningar, 

Styrelsen