Studio 256

Titta gärna på de rullande klippen för mer information. Klippen kan behöva öppnas i ett separat fönster. 

Kvarteret som uppmuntrar hållbara resvanor

I Krokslätt söder om Göteborgs centrum har Skanska byggt 256 lägenheter på 1-3 rum och kök. Många av bostäderna är studiolägenheter med egen entré, dubbel takhöjd och stora glaspartier.

Studio 256 är ett urbant kvarter som ligger en kort cykeltur från innerstaden alldeles intill cykelbana och spårvagnshållplats. Därför blev det ett lämpligt pilotprojekt för att ta Skanskas miljöambitioner ett steg längre och utveckla ett koncept för hållbar mobilitet, där bostadskvarter utformas så att gång och cykel blir det självklara valet för att förflytta sig.

Skanska har anpassat hela kvarteret med praktiska lösningar som smart cykelparkering i garaget, cykelplats utanför lägenhetsdörren, upphängning i hallen och gemensam cykelverkstad med verktyg, mekställ och cykeltvätt. På gården finns cykelpump och avspolningsplats. Men de flesta behöver tillgång till bil någon gång. Boende som vill ta sig längre sträckor för att exempelvis hälsa på någon eller göra inköp kan därför boka en elbil i kvarterets bilpool.

Göteborgs stad har uttalade mål om minskad biltrafik och mobilitetskonceptet blir ett av Skanskas bidrag. Erfarenheterna från Studio 256 förs in i en manual för hållbar mobilitet som kan användas i kommande projekt.

2 500 nya bostäder

Studio 256 blir Skanskas bidrag till en varierad blandstad i ett område som tidigare mest präglats av verksamheter och kontor. Inom några år är tanken att det ska finnas uppemot 2 500 nya bostäder här som tillsammans med butiker, kaféer och restauranger skapar en naturlig förlängning av innerstaden.

Kvarteret Studio 256 består av tre huskroppar med en skyddad innergård som omges av sittbänkar. Byggnaderna har en tydlig identitet, två av husen har loftgångar med glasräcken och hisschakten är klädda i en perforerad plåt med ett mönster som ljussätts inifrån.

Framtidens kvarter

Studio 256 är enkelt att prata om som ett framtidens kvarter. Det genomsyras av arbetet för miljömässig hållbarhet. Formstark arkitektur samspelar med miljövänliga material, projektet är Svanenmärkt och följer dessutom Göteborgs Stads program för miljöanpassat byggande som ställer ännu högre krav än Svanenmärkningen.

Miljösmarta detaljer

Det finns goda möjligheter att källsortera direkt i kvarteret och i lägenheterna finns ett flertal miljösmarta funktioner. Husen är välisolerade, värms med fjärrvärme och värmen återvinns i ventilationsluften, vilket också ger ett friskare inomhusklimat. Energi sparas genom automatisk belysning i trapphusen. Dessutom får alla hem A-klassade vitvaror, smart sopsortering under diskbänken och snålspolande kranar och duschar. De boende har odlingsmöjligheter på den gröna gården, på terrassen och loftgångarna.

Alla material är noggrant utvalda för att innehålla så lite miljö- och hälsoskadliga ämnen som möjligt. Skanskas Svanenmärkta hus har dessutom en väl genomtänkt drifts- och underhållsplan, vilket gör att de förblir energisnåla och behåller sin goda inomhusmiljö under en lång tid.

Koncept för miljövänlig mobilitet

Läget Studio 256 är ypperligt för att börja ett liv som cyklist. På båda sidor av Mölndalsvägen löper cykelbana rakt in till centrum. I kvarteret finns gott om cykelparkering. På loftgångarna till husen har vi berett plats så att man kan förvara sin cykel direkt utanför lägenheten. I hallen till de större bostäderna finns en nisch med krok så att de som är extra rädda om cykeln kan hänga upp den inomhus. I gårdshuset som inrymmer tvättstuga finns även ett rum avsatt för cykelvård. För dem som ändå behöver tillgång till bil nu och då, finns en bilpool i kvarteret.

Grönt även under byggtiden

Studio 256 är en grön arbetsplats, Skanskas egen miljömärkning för att minska miljöpåverkan under byggprocessen. Därmed återvinns minst 95 procent av avfallet, snålspolande kranar används, arbetsfordon körs på ett sparsamt sätt och produktionen försöker på en rad andra sätt skona miljön.

Hem från Skanska
Skanska Studio 256
Mer om projektet